reviews -film

Yelah.net April 2002

From Hell
Regi: Albert Hughes & Allen Hughes

From Hell är inte From Hell

From Hell är inte From Hell. Filmen handlar bara om Jack the Ripper. Det som gör serieversionen speciell, det som skiljer Alan Moores och Eddie Campbells historia från all annan Ripper-literatur, saknas i filmen.

Teorin om vem som var mördaren, de ytliga omständigheterna kring och orsakerna till morden är samma som i serien men mördarens personliga motiv saknas. Filmen From Hell är en tillrättalagd Hollywoodversion av serien. Jack blir bara en seriemördare som säger mystiska saker för att han är en seriemördare. De mystiska sakernas djupare betydelse saknas helt. Det är som om de varit rädda för att utnyttja berättelsens potential på något sätt. I stället för att låta From Hell bli ännu en skugga av När lammen tystnar hade den faktiskt kunnat lyfta genren en nivå och blivit filmhistoriskt betydelsefull. Dess största förtjänst blir nu att den bidrar till att höja seriemediets status genom att vara en bra film baserad på en serie. Det är faktiskt en bra film, trots att den inte lever upp till sin förlaga.

Johnny Depp fungerar bra i rollen som Fred Abberline, vilken i filmen kombinerats med Robert Lees, det medium som sade sig ha löst gåtan om vem som var Jack the Ripper. Det man i övrigt skulle kunna säga när det gäller skådespelarna är att det är lite synd att Heather Graham nödvändigtvis ska vara så mycket renare och snyggare än de andra prostituerade bara för att det är henne Johnny Depp ska bli kär i. Men som sagt, det är en tillrättalagd Hollywoodfilm och som sådan fungerar den.

Se filmen innan du läser serien, helt klart, för annars blir du besviken. Men se gärna filmen för regissörerna, bröderna Albert och Allen Hughes (som tidigare gjort Menace II Society och Dead Presidents), har lyckats göra en helt okej och snygg film även om den inte lever upp till sin titel.